Yoncanın nasıl ve ne zaman hasat edilebileceğine dair farklı seçenekler vardır, ancak biçme zamanlaması mahsulün sağlığını ve kalıcılığını korumak için kritik öneme sahiptir.

Yonca Hasadına Giriş

yoncanın nasıl ve ne zaman hasat edilebileceğine dair farklı seçenekler vardır, ancak biçme zamanlaması mahsulün sağlığını ve kalıcılığını korumak için kritik öneme sahiptir.

Yonca, çiftçinin ihtiyaçlarına ve iklim koşullarına bağlı olarak silaj olarak hasat edilebilir, balyalanabilir ve sarılabilir veya saman olarak balyalanabilir. Hasat aşamasında, yonca standına zarar vermeden ve kalıcılığını etkilemeden hasat edilen yem kalitesinin korunmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Yonca Hasat Yöntemlerini Anlamak

  • Seçilen hasat yöntemi, yemin kullanımına ve mevsimin iklim kısıtlamalarına dayanmalıdır.
  • Genellikle yılın ilk biçimi silaj olarak hasat edilir, çünkü kurutma süresi sınırlıdır. Sonraki biçimler genellikle yoncanın kurutulmasının daha kolay olduğu yaz aylarında hasat edilir ve sarılır ya da samanlanır.
  • Yoncanın biçimler arasında yeniden oluşmasını sağlamak ve mahsulün kalıcılığını korumak için biçimleri 3 ila 4 hafta arayla yapın.

Yonca hakkında daha fazla bilgi

Yonca Kurutma Aşamaları

Kaynak : Internal MAS Seeds®

Yonca Silajlama

Hasat önerileri :
– Depolama için ideal kuru madde yüzdesi: 35%
– Tarlada kurutma: 1 ila 2 gün

Faydaları :
– Mükemmel besin değeri
– İklim koşullarına çok bağımlı değil

Dezavantajları :
– Kıyıya çıkması zor
– Sürünün büyüklüğüne göre uyarlanmış bir siloya ihtiyaç duyar

Yonca için Balya Sarma Teknikleri

Hasat önerileri :
– Depolama için ideal kuru madde yüzdesi : %55
– Tarlada kurutma: 2 ila 4 gün

Faydaları :
– İklime çok bağımlı değil
– Saklaması kolay
– Hasat sırasında birkaç yaprak kaybeder

Dezavantajları :
Çok maliyetli

Yüksek Kaliteli Yonca Samanı Oluşturma

Hasat önerileri :
– Depolama için ideal kuru madde yüzdesi: %85
– Tarlada kurutma: 4 ila 6 gün

Faydaları :
– Düşük maliyet
– Mükemmel saman

Dezavantajlar :
– Hasat ve depolama sırasında yüksek yaprak kaybı riski
– İklim koşullarına çok bağlıdır

Yonca Biçimi için Optimum Zamanlama

Yoncanız için kesme veya biçme aşaması kullanım hedeflerinize bağlı olacaktır. Tomurcuklanma başlangıcı ile çiçeklenme başlangıcı arasında kuru madde verimi artarken besin değerleri (protein ve sindirilebilirlik) düşer.

  • Protein açısından zengin yem arıyorsanız, yoncayı tomurcuklanma aşamasının başlangıcında mümkün olduğunca erken kesmeniz önerilir
  • Hacim arıyorsanız ve/veya yüksek kaliteli saman yapmak istiyorsanız, çiçeklenme aşamasının başında biçmeniz önerilir.
  • Yem değerleri çok düştüğü ve verim sabit olduğu için genellikle çiçeklenmeden sonra hasat edilmesi önerilmez.
  • Kesim için en uygun aşamalandırma
    :Polylang yer tutucu değiştirmeyin
Hedefe bağlı olarak hareketli sahne

Başarılı Yonca Hasadı İçin Uzman İpuçları

  • Kurutma koşullarına en uygun hasat yöntemini seçin.
  • Ürünü nasıl kullanmak istediğinize göre kesme/biçme aşamasını ayarlayın
  • Yonca standının kalıcılığını korumak için 7 cm’ye kadar kesin.
  • Kök yenilenmesine izin vermek için yoncanın yılda bir kez çiçek açmasına izin verin.
  • Kesimler/biçimler arasında en az 3 ila 4 hafta bırakın.
  • İlk dondan 4 hafta önce son kez biçin.

Bir ürün bulun

Dormansi 4’ten 8’e, 1 çeşit, 2 çeşit karışımı veya 4 çeşitten oluşan eksiksiz bir yonca portföyü yelpazesini keşfedin

Bize ulaşın

Yerel ekiplerimiz, bulunduğunuz yer için size en iyi tavsiyeyi vermek üzere çiftlikleri ve distribütörleri yerinde ziyaret eder. Bir ülkenin web sitesini ziyaret ederek yerel MAS Seeds® danışmanınızı bulun veya iletişim formumuzu buradan doldurun.